Başa
WhatsApp
online randevu alın
göz sağlığı » keratokonus
Keratokonus

Keratokonus Nedir ?

Keratokonus, kornea tabakasinin incelmesi ve sivrilesmesi sonucunda koni seklini almasidir. Koni seklini alan kornea hastalarda görme azligina ve gözlükle düzelmeyen görme azalmasina neden olmaktadir. Keratokonus hastalari gittikleri her göz doktorundan farkli gözlük derecesi aldiklarindan yakinirlar. Genellikle hastalarin gözlüklerden fayda görmemesi sonrasinda yapilan korneal topogafik haritalar hastaligi açiga çikartir. Hiçbir sikayeti olmayan ancak laser tedavisi olmak için basvuran hastalarda, yapilan kornea incelemeleri ve kornea haritalari sonrasinda tespit edilen hastalarda mevcuttur. Ayrica LASIK ameliyati sonrasinda korneasi fazlaca inceltilmis hastalarda da açiga çikan bir hastaliktir.

Keratokonus'un ilk bulgusu görme bulanikligidir. Ayrica isik hassasiyetinde artis, gece görüsünde azalma, bas agrisi, okuma zorlugu ve çift görme hastaligin sik gözlenen bulgularidir. Keratokonus genellikle her iki gözüde tutan bir hastaliktir, ancak gözlerden biri digerine göre daha fazla etkilenebilir ve hasta sadece bir gözde hastaligi varmis gibi hisseder. Keratokonus siklikla gençlik çaglarinda fark edilir, nadiren yirmili yada daha geç yaslarda da açiga çikabilir. Her göz muayenesinde degisen ve artis gösteren astigmatizma keratokonus hastaligini akla getirmelidir.

Eger hastalik takipsiz birakilir ise korneada asiri incelme olur (ciddi keratokonus), ödem ve bulaniklik nedeniyle hastanin görmesi çok azalir.

CCL Tedavisi nasil uygulanir?

Riboflavin (B2 vit) Damlatilmasi

Islem öncesi topikal anestezik damla ile göz uyusturulur. Topikal anestezik damla sonrasinda künt bir spatül ile kornea epiteli mekanik olarak kaldirilir. Riboflavin solüsyonu epiteli kaldirilmis kornea üzerine 3 dakika ara ile 2’ser damla 30 dakika boyunca damlatilir.Son yillarda gelistirilen Riboflavin solusyonlari ile epitel kaldirilmadan uygulanabilmektedir.

UV Isigin Uygulanisi:

30 dakika sonrasinda hasta biomikroskoba oturtulur. Ön kamarada riboflavin floresansi görüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alinir. 370 nm UV kornea yüzeyinden 4-5cm uzaklikta yaklasik 7 mm lik bir alanda 30 dakika uygulanir. UV tatbiki sirasinda her 5 dakikada bir 2’er damla Riboflavin damlatilir. Islem sonrasinda göze bandaj kontakt lens takilir, göz kapatilmaz.