Başa
WhatsApp
online randevu alın
göz sağlığı » kuru göz
Kuru Göz

Kuru Göz nedir?

Kuru göz, gözyasinin yetersizligi durumudur. Göz çevresindeki gözyasi bezleri tarafindan salgilanan, ve göz kapaklarinin kirpilmasi ile göz yüzeyine yayilan gözyasi, yine gözkirpma ile gözkapaklarindaki küçük kanalciklar (punktumlar) ve daha sonra nasolakrimal kanal yardimiyla burun içine yönlenerek gözü terkeder.

Gözyasi tabakasi, hemen göz üzerine yayilan bir mukus tabaka, ortada sulu (aköz) tabaka, ve en dista yagli (lipid) tabakalardan olusur. Bu üç tabakadan herhangi birinin eksikligi veya bozuklugu, kuru göz sikayet ve bulgularinin ortaya çikmasina neden olur.

Kuru Göz hastalarinin sikayetleri nelerdir?

Kuru göz hastalari gözlerde kuruluk hissi, yanma, batma, yabanci cisim hissi, kizariklik, rüzgar veya sigara dumanindan rahatsizlik, göz çevresinde mukus iplikçiklerin olusmasi, ve/veya kontakt lens kullanmakta zorluk sikayetleri ile doktora basvururlar. Bu hastalar, zaman zaman kuruluga bagli irritasyon ile paradoksik sulanmadan da sikayet edebilir.

Kuru Göz nedenleri nelerdir?

Gözyasi salgisi, erkek ve kadinlarda, ilerleyen yasla birlikte azalir. Ancak, kuru göz, özellikle menapoz sonrasi kadinlarda sik görülür. Bunun disinda, idrar söktürücü, tansiyon düsürücü, anti-allerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçlari ve alkol göz kuruluguna neden olabilir.

Ciddi kuru göz, agiz kurulugu ile birlikte giden Sjögren Sendromu ile birlikte olabilir. Bu durumda, hastalarda, siklikla eklem romatizmasi olmak üzere, tüm vücut sistemlerini tutan bir immün disfonksiyon veya bag dokusu hastaligi mevcuttur. Sjögren sendromu, genellikle 50 yas civarinda kadinlarda görülür.

Yukaridakilerin disinda kimyasal yaniklar, cerrahiler ve burada detaylandirilmayacak baska birtakim hastaliklarda da kuru göz görülebilir.

Kuru Göz tanisi nasil konulur?

Göz doktoru tarafindan yapilan basit bir göz muayenesi ile kuru göz tanisi kolayca konulabilir. Hastanin öyküsü de taniya çok yardimcidir. Bunun disinda, gözyasinin özel boyalarla boyanmasi veya 'gözyasi seritleri' ile gözyasi miktarinin tayini de tanida kullanilabilecek basit testlerdir.

Kuru Göz nasil tedavi edilir?

Gözü nemli tutabilmek için, gözyasinin yerini tutan birçok yapay gözyasi damlasi ve jeli bulunmaktadir. Yapay gözyasini günde 4-5 kereden daha sik kullanma ihtiyacini hisseden hastalar için koruyucu madde içermeyen, tek kullanimlik yapay gözyasi preparatlari da bulunmaktadir. Bu tek kullanimlik damla ve jeller, hastalar tarafindan,

Gün boyu, arzu edildikleri siklikta kullanilabilmektedirler.

Kuru gözde diger bir yaklasim, mevcut gözyasinin korunmasidir. Gözlük kenarlari kapatilabilir veya yüzücü gözlükleri kullanilabilir. Kuru göz hastalari özellikle geceleri uyuduklari odanin nemlendirici cihazlarla nemlendirilmesinden de fayda görürler. Yine mevcut gözyasini korumak amaciyla, gözyasini gözden uzaklastiran küçük kanalciklar, göz doktoru tarafindan, basit bir islemle, geçici veya kalici olarak kapatilabilir.

Yukaridakilerin disinda gözyasi yapimini arttiran birtakim ilaçlar da mevcuttur. Ancak, ayni zamanda salya yapimini da arttiran ve terleme, bulanti, kalp çarpintisi gibi yan etkileri olabilen bu ilaçlar ancak doktor denetimi altinda kullanilabilirler.

Esasen bir immün düzenleyici ilaç olan Siklosporin, son zamanlarda kuru göz tedavisinde uygulanan en yeni ilaçlardan biridir. Suspansiyon formunda göze damlatilabilen bu ilacin, majör gözyasi bezinin inflamasyonunu azaltarak gözyasi yapimini artttirdigi bildirilmektedir.

Kuru gözde, basta androjenler ve immün modülatörler olmak üzere yeni tedavi yöntemleri üzerinde çalismalar devam etmektedir.