Başa
WhatsApp
online randevu alın
» cerrahi işlemler » yag kapsülotomisi
Yag Kapsülotomisi

Yag Kapsülotomisi Nedir ?

Yag KapsülotomisiKapsülotomi için sadece Nd:YAG (Neodmiyum: Ytrium-Aluminium-Garnet) laser kullanilmaktadir.

CO2 laser ve Nd:YLF (Neodmiyum: Ytrium-Lithium-Fluoride) laserde denemeler yapilmistir.

ENDIKASYONLAR

Nd:YAG laser arka kapsülotominin en sik endikasyonu görüsü azaltan arka kapsül kesafetidir. (%95)

Diger endikasyonlar tani-tedavi amaçli olarak fundusun görülmesinin engellenmesi, AKK bagli monooküler diplopi ve kamasma olmasidir. Ön kapsülotomi endikasyonu ise kapsül kontraksiyon sendromu, kapsüler blok sendromu, kapsülotomi kenarinin kontraksiyonuna bagli GIL dislokasyonudur.

AKK arka kapsülün saglam kaldigi katarakt cerrahisinin en sik görme azligi yapan komplikasyonudur. (%50 civarinda)

Eger kapsül opasitesi görme azligini yeterince açiklanmiyorsa arka kapsülotominin de bir komplikasyonu olabilen kistoid maküla ödemi yönünden dikkatli olunmalidir.

KONTRENDIKASYONLAR

Kornea skari ve ödemi gibi kapsülün görülmedigi durumlar birincil kontrendikasyondur.

Göz içi eflamasyonu, KMÖ, retina dekolmani riski olanlar relatif olarak risklidir.

Kontrolsüz glokom, nonkoopere hastalar ve oturmakta güçlük çeken hastalarda dikkatli olunmalidir.

Göz stabilizasyonunda sorun olan hastalarda kapsülotomi lensi kullanilabilir. Gerekirse retrobulber anestezi yapilabilir.

UYGULAMA

Kapsülotomi yapilmadan 30 ve 60 dakika önce apraklonidin %0.5 damlatilarak islem sonrasi olusabilecek GIB yükselmesinin önüne geçilmelidir.

Eger kapsülotomi lensi kullanilacaksa topikal anestezi uygulanmalidir.

Hasta dilate edilebilir. Edilmeden de yapmak mümkündür. Dilatasyon için kisa etkili ajanlar kullanilir. Dilate edilmeden önce islemin uygulanacagi görme aksi belirlenmelidir. Örnegin pupilla eger desantralize ise buna uygun bölgeden kapsülotomi açilir. Hasta tam iridektomili ise üst kapak kenari ve diger anatomik yapilara göre kapsülotomi yerine karar verilir. Dilatasyon öncesi pupilla kenarina uyan arka kapsül bölgesi isaretlenebilir.

Dilatasyon sonrasi arka kapsül incelenerek stres çizgileri, opasiteler, yapisikliklar belirlenir. Kapsüldeki daha kalin ve daha ince alanlara göre o bölgelerde uygulanacak islemlerde kullanilacak enerji degistirilir.

Genelde 2-4 mm çapinda bir kapsülotomi yeterlidir. Eger küçük olursa kamasma ve kontrast duyarliliginda azalma olabilir. Fundus periferinin görülmesi gereken hastalarda daha büyük kapsülotomi gerekir.

Kapsülotomi lensi olarak Abraham ve Peyman lensleri kullanilabilir.