Başa
WhatsApp
online randevu alın
» cerrahi işlemler » vitreus hemorajisi
Vitreus Hemorajisi

Vitreus Hemorajisi Nedir?

Göz küresinin büyük kismi, vitreus denilen yumurta aki kivaminda bir sivi ile doludur. Bu sivi içine meydana gelen kanamalara göziçi kanama (vitreus hemorajisi) adi verilir. Göziçi kanamalarinin birçok sebebi olmakla birlikte büyük kismi damarsal sebeplerdir. Özellikle seker hastaligina bagli gelisen diabetik retinopatinin ileri evrelerinde göziçi kanamalari siktir. Bunun disinda retina damarlarinda meydana gelen tikanikligin ardindan da gelisebilir. Erken doguma bagli retina damarlarinin gelismemesi sonucunda, retina yirtigi varligi ile birlikte, dolayli ya da direkt travmaya bagli, lösemi gibi sistemik hastaliklarla da ortaya çikabilir.

Göziçi kanamalarinin en sik sebepleri asagida siralanmistir:

Diabetik retinopati (%32-54)
Retina yirtigi ile birlikte (%12-44)
Arka vitreus dekolmani (%4-12)
Retina dekolmani (%7-10)
Orak hücreli anemi (%1-6)
Retinal makroanevrizma (%1-7)
Yas tip sari nokta hastaligi (%1-5)
Kafaiçi kanamalar ile birlikte (%1)
Travma (%12-19)
Retina ven tikanikligi (%4-16)

Göz içi kanamalari, sebebi ne olursa olsun uzun süre göz içinde kalirsa temelinde yatan hastaligin olusturdugu hasarin ötesinde bir takim komplikasyonlara yol açabilir. Bunlardan bir tanesi kan hücrelerinde bulunan demir elementinin açiga çikarak retina ve diger katlardaki hücreler tarafindan emilmesi ile birtakim toksik etkilerin ortaya çikmasidir. Bu toksik etkiler, retina hücrelerinin saglikli çalismasini engeller. Bir diger etki de vitreus içinde basibos dolasan yapisi bozulmus kan hücrelerinin gözün disaakim yollarini tikayarak göz tansiyonunu artirmasi, yani glokomdur.

GÖZ IÇI KANAMANIN BULGULARI NELERDIR?

Göz içi kanamasi olan kisiler genellikle görme bulanikligi, uçusan cisimler, görmede dumanlanma, isiga hassasiyet ve gölgelenme sikayeti duyarlar. Kanamanin yogunluguna göre bu sikayetler degisebilir. Hafif bir kanamada uçusan cisimler ön planda iken orta derecede bir kanamada gölgelenme, yogun kanamada görme azalmasi ön plandadir.

Gözde agri, göz içi kanamaya genellikle eslik etmez. Ancak, komplikasyon olarak glokom (göz tansiyonu artisi) meydana geldiyse ya da bir travma söz konusuysa agri eslik edebilir.

Göz içi kanamasinda ultrasonografi oldukça yardimci bir tani yöntemidir. Kanama genellikle retina muayenesini imkansiz hale getirir. Bu durumda ultrasonografi kanamanin yogunlugu, retina ile iliskisi, ve daha da önemlisi retinada yirtik ya da retina dekolmani ile birlikte olup olmadigi hakkinda fikir verir. Eger erken dönemde vitrektomi ameliyati ile kanamanin temizlenmesi düsünülmüyorsa sik aralarla ultrasonografi yapilmalidir.

GÖZ IÇI KANAMASININ TEDAVISI NEDIR?

Kanamanin tedavisi, altinda yatan sebebe göre degismektedir. Eger sebep retina yirtigi ya da retina dekolmani ise, acil olarak cerrahi ve/veya laser tedavisi gereklidir. Eger diabet gibi sistemik bir damarsal hastaliktan dolayi meydana geldiyse bas yukarida/ dik istirahat uygulanarak 1-2 haftada bir yapilacak sik kontrollerle takip edilmeli, 1-2 ay gibi bir sürede açilma olmadigi takdirde vitrektomi denilen kanama temizleme ameliyati uygulanmalidir.

Bu arada hastanin diabet, hipertansiyon ve kan hastaliklari gibi sistemik hastaliklar yönünden konsültasyonlari yapilmali, bu konudaki kan degerleri normallestirilmelidir.

Makula denilen görme merkezinin saglikli oldugu durumlarda uygulanacak cerrahi sonrasi görme kazanci da oldukça yüz güldürücüdür. Ancak diabetik retinopati, yasa bagli makula dejeneresansi gibi makulayi etkileyen hastaliklarda görme beklentisi nisbeten daha sinirlidir.