Başa
WhatsApp
online randevu alın
» cerrahi işlemler » retina dekolmanı
Retina Dekolmanı

Retina Dekolmani Nedir?

Retinada olusan yirtik veya delikler nedeniyle gelisir. Siklikla yüksek miyop hastalarinda görülür. Orta yas ve üzerinde daha çok olmak üzere her yasta ortaya çikabilir.

Retina tabakasi gözün ön-arka çapi arttikça gerilir ve üzerindeki gerilme alani incelmeye ve bozulmaya baslar. Bazi ailesel veya dejeneratif hastaliklarda ve enfeksiyonlarda da retina çevresinde yer yer incelme ve bozulmalar olusabilir. Bu arada ayni sebeplerle vitreus jeli de homojenligini kaybetmeye ve bozulmaya baslar, jel kivami degisir ve yavas yavas retinadan ayrilir. Bu ayrilmaya vitreus dekolmani denir. Bu arada büzülen ve yer yer opaklasan vitreus dokusu gözün içinde görme aksindan geçtikçe kisi tarafindan gözün önünde uçusan sinekler veya sis perdesi olarak algilanir. Retina dekolmani zaman kaybetmeden retina alaninda deneyimli bir hekim tarafindan tedavi edilmezse, kismi veya tam görme kaybina neden olabilir.

Retina Dekolmani Sebep ve Belirtiler

Retina hastaliklari tedavi edilmedigi takdirde kalici körlükle sonuçlanabilmektedir. Isik çakmasi, sinek uçusmasi, ani görme kaybi gibi belirtiler, retina dekolmani gibi önemli bir göz hastaliginin habercisi olabilir. Tedavisinde erken teshis, detayli muayene, zamaninda ve en önemlisi dogru tedavi ile görme kaybina varabilecek sonuçlari engellemek mümkündür. Retina ameliyatlari büyük sterilizasyon önlemleri ile yüksek teknolojinin kullanilmasini gerektiren, aksi takdirde sonucu görme kaybina varabilecek önemli ameliyatlardir.

Makula, (gözün görme merkezi) altindaki dokudan ayrilinca merkezi görme kaybolur. Uzun süreli dekolmanlarda göz içi dengeler bozulur ve göz küresi küçülmeye baslar. Göze gelen ani, siddetli veya delici darbeler, dekolman sebebi olabilirler. Diyabet ve bazi dejeneratif hastaliklarda vitreusta retinayi çeken bantlar olusarak traksiyona bagli dekolmanlar gelisebilir. Dekolman nadiren de olsa bazi enfeksiyon, tümör veya özellikle hamilelikte ortaya çikan tansiyon krizlerinde, gözde hiç yirtik olmadan da gelisebilir.